srijeda, 11. veljače 2015.

Trodioba vlasti

U Hrvatskoj se kao i u svim demokratskim državama pokušava vlast dijeliti za zakonodavnu, izvršnu i sudsku. Zakonodavnu čine predstavnička tijela građana, izvršnu Vlada i čelnici lokalnih i regionalnih samouprava a sudsku osim sudova i Državno odvjetništvo kao specifičan dio te vlasti. Sustav bi trebao funkcionirati na način da predstavnička tijela utvrđuju pravni okvir unutar kojeg izvršna vlast donosi operativne odluke za pojedina područja života i rada građana a Državno odvjetništvo brine da se sve odvija unutar granica koje je propisala zakonodavna vlast. U slučajevima kad se prekrši zakon ili neko od utvrđenih pravila, na scenu stupaju sudovi koji su jedini nadležni ocijeniti je li do odstupanja doista došlo i sankcionirati prekršitelje. Rade na temelju Ustava i zakona što znači da i za njih vrijedi pravni okvir kojeg su postavili ovlašteni predstavnici građana. Kad se svatko drži onoga za što je nadležan i u razumnom roku obavlja svoj dio posla, kažemo da institucije rade a pravna država funkcionira.

No postoji tzv. relativna nedorečenost propisa i u nekoj mjeri miješanje nadležnosti, čak i pokušaji da jedna grana vlasti utječe na rad druge. Problem u hrvatskom sustavu je što se prevršila mjera, odnosno jedni previše zalaze u djelokrug rada drugih. Doista nije dobro kad političari preuzmu ulogu sudova, imali smo već prilike vidjeti kako to funkcionira, ali ništa bolje nije ni kad sudska vlast koja nema izborni legitimitet i nadležnost za donošenje propisa počne previše rastezati ili čak kreirati pravni okvir prema vlastitom ukusu.

U Hrvatskoj sudska vlast nema meritornog nadzora. Ne samo da nijednom sucu nije izrečena mjera za samovolju i nepoštivanje propisa, već nijedan sudac u Hrvatskoj nije izgubio licencu zbog sprdnje sa zakonom. Nema nadzora, a to je vrlo opasno i povratak inkviziciji. Jer ako suca koji guranje prsta u anus proglašava rukovanjem, ako suca koji osuđuje Srbina zato što su u XV stoljeću njegovi preci ubijali Hrvate nitko ne pozove na odgovornost, svaki daljnji komentar je suvišan. A ja se pitam tko postavlja suce da bi vladali ????? Postavlja ih onaj kome ti isti suci omogućavaju da vlada.

Osobno sam osuđen i kažnjen za prometni prekršaj s obrazloženjem da je policajac izjavio da me ne pozna i to je dokaz da sam kriv. Presuda je bez prava žalbe. Ne priznajem da pravo i pravda nije ista stvar. Ako to suci ne mogu izjednačiti, onda nam ne trebaju, rješavati ćemo sporove kao nekad „potapanjem u vodu“.