subota, 19. prosinca 2015.

Jad i bijeda hrvatske politike

Parlamentarni izbori 2015. godine jasno su pokazali da je hrvatska razjedinjena do te mjere da se građani počinju dijeliti na „mi“ i „oni“, a što je još gore na „ili mi“ i „ili oni“. Ako je to palilo u predizbornoj kampanji, rezultati izbora jasno su ukazivali najvećim političkom taborima (koalicijama) da je rezultat „neriješeno“ tj. da birači nisu zadovoljni dosadašnjom politikom i da žele promijene.

Ali želja za foteljama, nadvladala je svaki razum i dok jedan zanemarljivo mali broj izabranih zastupnika ucjenjuje obje strane, dijeleći packe i lekcije, pa čak ucjenjuje „ili ćete uz nas ili idemo na nove izbore“, najveću korist od svega ima povratak puzajućeg predsjedničkog političkog sustava.

Prosječnom biraču, ma koje boje bio nije jasno zašto se HDZ i SDP
nisu dogovorili i već formirali Sabor i Vladu? Nije mu jasno zašto dozvoljavaju da im lekcije i packe dijeli jedna ad hoc skupljena grupa, čak i nije koalicija koja se naziva Mostom? Ako je trebalo formirati Vladu nacionalnog jedinstva, zar Hrvatima (SDP i HDZ) za to treba posrednik? Birači su davanjem glasa MOST-u dali jasno do znanja i HDZ-u i SDP-u da žele promjene i jedinstvo. Ali osobni animozitet je zapreka svakoj suradnji. Mora li to biti tako? Ili još uvijek djeluje "Zvonimirova kletva" ?

Jad i bijeda hrvatske političke scene, ništa drugo!

Ako su se birači izjasnili 39% za HDZ i 37% za SDP, nijedna strana nema pravo ignorirati i omalovažavati drugu stranu. Ali koja to strani? Zar i jedni i drugi ne žele ljepšu i bolju Hrvatsku?

Zar i jedni i drugi nisu hrvatske političke stranke? Ili je sve to možda pokušaj vraćanja jednopartijskog sustava? Zar takvo ponašanje nije početak toliko spominjanog u prošlosti Hrvata „Bratoubilačkog rata“. Nijedan politička opcija nije od birača dobila mandat za takvo ponašanje.

Zar je tako teško prema izbornim rezultatima podijeliti fotelje? Zar je teško poslušati glas građana (birača) samo da netko bio „pametniji“ i tome doveo Hrvatsku na svjetski stup srama i poniženja?

Prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman je da pomirbi ostvario samostalnost Hrvatske. A sada 25 godina kasnije opet su otvorne jame Ustaša i Partizana, Jasenovca, Danice, Golog otoka. Dokle više?

Da b' Rvati skladni bili,
Neb' ovako žalost pili:
Reko , da bi sklad imali,
Svim bi svitom ti vladali.
Na oružju junak vrli,
svaki kralj ji zato grli
I na službi svojoj drže,
Pak s' među se oni prže.
……..
Preuziše zemlje,grade,
Jedno drugo sada krade.
Dobra , koja prije biše,
Sad se u zlo prominiše.
Da bi reka, tebi paka,
Sad nji dila sva s' opaka.
Ne poznaju roditelja
Nit imaju prijatelja.
Svako oće mudro da je,
podbuđuje vižle, laje.
Svatko znade odgovore,
Ide sa zla sve na gore.
……
(Iz Cvita razgovora naroda i jezika iliričkoga aliti rvackoga)