nedjelja, 6. ožujka 2016.

Lustracija

Slušam bojne pokliče „Lustracija“ po tko zna koji put u Hrvatskoj. Evo podsjetnik da je lustracija (lat. lustratio – rasvjetljivanje) provjera i uklanjanje iz javnog političkog života onih osoba koje su bile aktivne u službi totalitarnih režima (članovi nacionalsocijalisticke i komunističkih partija te službenici i doušnici njihovih tajnih službi).

Nekako mi to jako liči na onu narodnu: „Vidjela žaba da konje potkivaju pa i one digla nogu!“. Naime tko je taj koji će procijeniti (presuditi) da ne netko bio ili nije bio aktivan u službi totalitarnog režima? Korumpirani sudovi i suci iz vremena totalitarnog režima? Političari koji su vodili pokret za osamostaljene Hrvatske, a svi su bili aktivni u službi totalitarnih režima, doduše neki su pred promjene ili od 1975. postali disidenti.

Ma to su samo predizborne floskule koje „nabrijani doboljubi“ jako vole slušati i galamiti po društvenim mrežama. Svi ti koji galame imaju razloga se itekako bojati da ih netko ne upita za porijeklo imovine, zato misle da je učinkovito upirati prstom „držite lopova“. Jedan od velikih zagovornika lustracije je i aktualni predsjednik HDZ-a, a dovoljno je samo pogledati Latinicu (https://www.youtube.com/watch?v=hXY6Hco5I6c) iz vremena kad je bio ministar, a što je sad. Govorimo o totalitarizmu? Makar što! Nije lijepo upirati prstom, jer narod kaže: „očisti prvo ispred svog praga, pa onda zaviri u tuđe dvorište“.

No, lustracija, Ustaše, Partizani to je ono što treba gladnom narodu! „Kruha i igara!“ – parola iz starog Rima, doduše u hrvatskoj praksi je sve manje kruha. Direktori i vlasnici propalih firmi nam postaju lokalni i državni političari – živjela lustracija! Direktor gradske i državne firme se može biti isključivo ako je „stručnjak“ član pobjedničke koalicije – živjela lustracija! U tijelima državne uprave rade činovnici i službenici koji su tu radili i za vrijeme Socijalizma, rade na identičan način kao tada, jer nesposobni i nepismeni šefovi ne znaju raditi i zavise od tih činovčičića – živjela lustracija! Za postati političar ne treba politička (diplomatska) škola, ali za vožnju automobila treba. Za ulazak u Sabor ili Vladu ne treba liječničko uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti, ali za vožnju automobila treba – živjela lustracija! Političara izabranog u neko tijelo se ne može smijeniti za vrijeme trajanja mandata, ne odgovara više biračima i može čak promijeniti i stranku i politička uvjerenje, biti čak protiv svojih birača i nema ga šanse maknuti – živjela lustracija! Ako se smjenjuje nekog direktora kojeg je politika postavila na direktorsko mjesto, jer je došla druga politička opcija, traži zaštitu suda jer njega se diskriminira, kao da nije bila diskriminacija njegovo imenovanje – živjela lustracija!

Ma kakva nova lustracija sada, lustraciju je već odradio prirodni odljev. Sada treba baciti, zakopati parole, uzeti krampove i motike i početi raditi! Tko ne može ili ne zna, oprosti, ali Hrvatska nema vremena čekati 4 godine kako bi opet netko dokazivao da ne zna. Kažu da prošla Vlada nije znala raditi, a svi članovi bivše Vlade su sada u Saboru – živjela lustracija !

I na kraju sam shvatio što je lustracija, lustracija je:
- Razvoj gospodarstva – zapošljavanje u proizvodnom sektoru
- Izjednačavanje plaća sa EU prosjekom plaća
- Razvoj učinkovite i ekološke poljoprivrede
- Činovnika u državni upravi nije previše, ali je premalo onih koji pune državni proračun
- Otvaranje postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije
- Otvaranje slobodnog tržišta i odbacivanje svih elemenata monopolizma u trgovini
- Razvoj sela i malih seoskih domaćinstava kao dio tradicijskog načina života u Hrvatskoj
- Micanje lopova iz javnog života, potpuno je jasno gdje im je mjesto
- I jedina zabrana koju trena promtno uvesti je zabrana političkog rada i djelovanja svima koji su do sada bili članovi Vlade ili Sabora od osamostaljenja do sada, jer su po nekoliko puta dokazali da su nesposobni.