nedjelja, 25. siječnja 2015.

Uče me kako Hrvat biti

Da mi je samo još doživjeti da jedan političar (a i Hrvat) kaže "Glave skupa" da nas prestanu bojati raznim bojama, pa onda dijeliti po tim bojama. Nema većeg (smrtnog) grijeha nego kad Hrvat, Hrvata mrzi !! Kada čezne da "one druge Hrvate" u lance ili na galge stavi !!!!!!

Bio sam jedan od „onih drugih“, pa nisam "one druge" mrzio i protiv njih pušku okrenuo, nego smo svi zajedno u rov i blato zagazili ponudivši život Domovini.

Nemojmo tražiti krivca u "onima drugima", Hrvat se ujutro budi s pitanjem: "Što sam za Hrvatsku učinio?", a ne "Što su "oni za Hrvatsku učinili""? Domoljub se ne postaje riječima, stari Latini su za to imali primjerenu uzrečicu "Acta non verba".

»Rat je, bratjo, rat junaci,
Pušku hvataj, sablju paši,
Sedlaj konjče, hajd pešjaci,
Slava budi, gdi su naši!«

Buči bura, magla projde, —
Puca zora, tmina běži, —
Tuga mine, radost dojde, —
Zdravo slobost, — dušman leži!

Veseli se, tužna mati,
Padoše ti verli sini,
Ko junaci, ko Horvati,
Ljaše kervcu domovini!

Teci, Sava hitra, teci
Nit’ ti Dunaj silu gubi,
Kud li šumiš, světu reci:
Da svog’ doma Horvat ljubi,

subota, 3. siječnja 2015.

Je li Europa opet počela uništavati samu sebe?

Pitanje koje mi se vrti ovih dana je, je li EU propustila priliku da ojača svoj utjecaj i učini sigurnijom svoju istu granicu? Naime, Grčka je doživjela bankrot, a za sve nevolje Grcima (ne političarima u Grčkoj) je kriva EU, što i nije daleko od istine. Bugarska i Rumunjska su uletjele ni krive ni dužne, potpuno nespremne na krilima euforije koja je vladala u EU zbog nevolja u kojima na nalazio Istok, no nisu se pomakle od početka tj. stanje je još teže za građene.

Hrvatsku je 9 godina EU mrcvarila pristupnim pregovorima, čime je potpuno razorila hrvatsko gospodarstvo izmišljanjem uvjeta i  ucjenama.  Pristup EU državama zapadnog Balkana i desetljetna mrcvarenja njihove ekonomije doprinio jačanju ruskog utjecaja u regiji.  Standard da ulaganja počinju cvjetati tek kad neka zemlja uđe u EU, širom je otvorila je otvorila vrata Rusiji.  Zemlje jugoistoka Europe su gladne novaca i investicija  i Rusija je toga svjesna.

Dok je EU zbog nepostojanja konsenzusa i različitih interesa uništavala gospodarstvo jugoistoka Europe, stvarajući od država na tom prostotu atraktivne, jeftine, egzotične turističke destinacije, Rusija vješto investira, daje kredite i sve ide daleko brže nego EU to uočiti i počne poduzimati neke mjere.

Činjenica je i da je Rusija pojačala akcije vanjske politike u raznim dijelovima svijeta. Rusija se vraća i kao čimbenik vojne industrije, vojnog povezivanja s drugim zemljama. Partnerstvo sa jugoistokom Europe joj je vrlo važno.

Poznato je iz povijesti da je jugoistok predvorje europskih politika i zato mnoge europske države naglašavaju te svoje razlike u odnosu na Rusiju. Ovdašnje male države i dalje se oslanjaju na neku od velikih sila i nema sumnje da  su shvatile o čemu se radi i počele kalkulirati između tigra i probuđenog medvjeda.

Neke  od njih će sigurno iskoristiti ruske ponude, te samom tim vratiti ruski utjecaj na ove prostore.

Je li Europa opet počela uništavati samu sebe?