subota, 3. siječnja 2015.

Je li Europa opet počela uništavati samu sebe?

Pitanje koje mi se vrti ovih dana je, je li EU propustila priliku da ojača svoj utjecaj i učini sigurnijom svoju istu granicu? Naime, Grčka je doživjela bankrot, a za sve nevolje Grcima (ne političarima u Grčkoj) je kriva EU, što i nije daleko od istine. Bugarska i Rumunjska su uletjele ni krive ni dužne, potpuno nespremne na krilima euforije koja je vladala u EU zbog nevolja u kojima na nalazio Istok, no nisu se pomakle od početka tj. stanje je još teže za građene.

Hrvatsku je 9 godina EU mrcvarila pristupnim pregovorima, čime je potpuno razorila hrvatsko gospodarstvo izmišljanjem uvjeta i  ucjenama.  Pristup EU državama zapadnog Balkana i desetljetna mrcvarenja njihove ekonomije doprinio jačanju ruskog utjecaja u regiji.  Standard da ulaganja počinju cvjetati tek kad neka zemlja uđe u EU, širom je otvorila je otvorila vrata Rusiji.  Zemlje jugoistoka Europe su gladne novaca i investicija  i Rusija je toga svjesna.

Dok je EU zbog nepostojanja konsenzusa i različitih interesa uništavala gospodarstvo jugoistoka Europe, stvarajući od država na tom prostotu atraktivne, jeftine, egzotične turističke destinacije, Rusija vješto investira, daje kredite i sve ide daleko brže nego EU to uočiti i počne poduzimati neke mjere.

Činjenica je i da je Rusija pojačala akcije vanjske politike u raznim dijelovima svijeta. Rusija se vraća i kao čimbenik vojne industrije, vojnog povezivanja s drugim zemljama. Partnerstvo sa jugoistokom Europe joj je vrlo važno.

Poznato je iz povijesti da je jugoistok predvorje europskih politika i zato mnoge europske države naglašavaju te svoje razlike u odnosu na Rusiju. Ovdašnje male države i dalje se oslanjaju na neku od velikih sila i nema sumnje da  su shvatile o čemu se radi i počele kalkulirati između tigra i probuđenog medvjeda.

Neke  od njih će sigurno iskoristiti ruske ponude, te samom tim vratiti ruski utjecaj na ove prostore.

Je li Europa opet počela uništavati samu sebe?

Nema komentara:

Objavi komentar